Wat is een led diode?

Installatie & Techniek

Wat is een diode? In dit artikel leest u over de techniek achter de led diode.

Light Emitting Diode

U kent led waarschijnlijk als een energiezuinig alternatief voor conventionele verlichting. LED staat voor ‘Light Emitting Diode’, oftewel een licht uitstralende diode. Led kan breed worden ingezet, van kantoren tot en met opslagruimtes.

De werking van een diode

Een diode is een halfgeleider, oftewel een gelijkrichter. Dit wil zeggen dat alle elektronen in één richting stromen, hierdoor wordt voorkomen dat elektronen via dezelfde weg terug kunnen.

Een led diode bestaat uit:

• een anode
  • een kathode
  • led-chip

Op de led-chip worden negatief geladen partikels aangebracht. Als er elektronen stromen van de anode richting de kathode, dan geven de elektronen een deel van hun lading af. Zo ontstaan er fotonen, welke verantwoordelijk zijn voor de creatie van licht dat door mensen kan worden waargenomen. Het licht is makkelijk te bundelen middels een lens, om zo de gewenste lichtbundel te vormen.

De opbouw van een diode

Een led-diode is opgebouwd uit verschillende materialen, veelal aluminium, arsenide en gallium. Er worden onzuiverheden aan deze materialen toegevoegd, dit wordt dotering of doping genoemd. Van nature hebben de gebruikte materialen namelijk geen vrije atomen, die zijn nodig om licht te generen.

Het materiaal met onzuiverheid vormt de halfgeleider, ook wel semiconductor genoemd. Afhankelijk van welk type dotering is gebruikt kan de halfgeleider dan wel een N-type of P-type vormen. Met N-type materiaal worden negatief geladen deeltjes toegevoegd, bij het P-type worden juist extra positief geladen partikels toegevoegd. Door de interactie tussen positieve en negatieve partikels ontstaat er licht wanneer er stroom wordt gebruikt.