Alle voor- en nadelen van led-verlichting op een rijtje

Blog

Hieronder delen we diverse voor- en nadelen van led-verlichting met u, zodat u de juiste informatie heeft indien u wenst over te stappen naar led-verlichting.

Nadelen led-verlichting

Gevoelig voor warmte

Eén van de nadelen van led-verlichting is dat de lampen gevoelig zijn voor oververhitting, wat de levensduur niet ten goede komt. Een led-lamp moet zijn warmte goed kunnen afvoeren. Hieraan herkent u ook meteen kwalitatieve led-lampen: deze zijn voorzien van goede koeling en warmteafvoer-mogelijkheden.

Voordelen led-verlichting

Lager stroomgebruik

Eén van de grootste voordelen van led-verlichting is uiteraard het lage stroomverbruik. Dit is dan ook nog steeds één van de grootste redenen voor bedrijven om over te stappen naar led-verlichting. U ziet het lage stroomverbruik direct terug op uw dalende energierekening. Over het algemeen is led-verlichting ongeveer acht keer zo zuinig als een halogeenlamp.

Led wordt niet snel warm

Led-verlichting wordt niet snel warm, dit komt omdat er minder warmte afgifte is. Dit is een stuk veiliger, aangezien het gevaar op brand verminderd. Zoals u al eerder las kan led slecht tegen warmte, maar omdat led-verlichting niet snel warm wordt hoeft dat dus geen probleem te vormen.

Langere levensduur

Led-verlichting gaat over het algemeen een stuk langer mee dan traditionele verlichting. Gemiddeld gaat een led-lamp zo’n 30.000 branduren mee. Dat is een gemiddelde levensduur van tussen de vijf en tien jaar.

Ter vergelijking: dat is ongeveer tien keer zo lang als de levensduur van een traditionele halogeenlamp!

Doordat led-verlichting lang mee gaat bespaart u bovendien ook op montage- en vervangingskosten.

Bestand tegen een stootje

Led-lampen bevatten minder kwetsbare materialen dan conventionele verlichting. Traditionele gloei- of halogeenlampen zijn veelal na een jaar kapot. Onder andere het gloeidraad is een kwetsbaar onderdeel wat het vaak als eerste begeeft. In tegenstelling tot deze lampen maakt led-verlichting geen gebruik van een gloeidraad.

Voordelen voor het mileu

Led-lampen zijn niet alleen beter voor het milieu vanwege hun lagere energiegebruik, ze zijn ook nog eens beter recyclebaar. Ongeveer driekwart van de materialen van led-verlichting kan worden gerecycled. Dit zorgt voor een daling van het chemisch afval en ook een lagere CO2-uitstoot in Nederland. Groen ondernemen begint met overstappen naar led-verlichting!

Hieronder een overzicht van de voor- en nadelen van led:

Nadelen led-verlichting

• Led kan niet goed tegen teveel warmte.

Voordelen led-verlichting

• Led-lampen hebben een lager stroomverbruik.
  • Led wordt niet snel warm.
  • Led-lampen hebben een langere levensduur.
  • Led-verlichting kan over het algemeen beter tegen een stootje.
  • Led is beter voor het mileu.