IK-waarde van een armatuur, wat houdt dit in?

Veelgestelde vragen

Naast een IP-waarde kennen armaturen soms ook een IK-waarde. De IK-waarde staat voor de mate van slagvastheid van een armatuur. In praktijk betekenen de IK-coderingen dat wat de mechanische impact ook is, de armaturen moeten intact blijven, maar bovendien moeten de elektrische veiligheid en IP-waarde niet aangetast worden. Vervorming van de spiegel en behuizing mag echter wel optreden.

IK classificaties

De verschillende IK classificaties zijn vastgelegd in de norm EN 62262 en kent 10 verschillende waardes:

IK 00 = Geen weerstand;
IK 01 = Weerstand tegen schokken van 0,15 J;
IK 02 = Weerstand tegen schokken van 0,2 J (standaard open armatuur);
IK 03 = Weerstand tegen schokken van 0,35 J (standaard armatuur met polymethacrylaat afscherming);
IK 04 = Weerstand tegen schokken van 0,5 J;
IK 05 = Weerstand tegen schokken van 0,7 J (open armatuur met versterkte optiek);
IK 06 = Weerstand tegen schokken van 1 J;
IK 07 = Weerstand tegen schokken van 2 J (versterkt);
IK 08 = Weerstand tegen schokken van 5 J (gesloten armatuur met polycarbonaat of glazen afscherming, beschermd tegen vandalisme);
IK 09 = Weerstand tegen schokken van 10 J;
IK 10 = Weerstand tegen schokken van 20 J (vandaalbestendig gesloten armatuur).

Vandaalbestendigheid

De IK aanduiding wordt ook vaak gebruikt om duidelijk te maken wat de mate is van vandaalbestendigheid van een armatuur. Ondanks de relatie tussen de hoogte van de IK-waarde en de vandaalbestendigheid geeft deze codering alleen inzicht in de weerstand tegen schokken. Er zou dus gesteld kunnen worden dat IK 10 slagvast en beperkt vandaalbestendig is.

Voor vandaalbestendigheid bestaat het SGK keurmerk. Niet alle lichtmerken gebruiken voor armaturen dit keurmerk waardoor de IK 10 classificatie vaak toch wordt gebruikt om de vandaalbestendigheid weer te geven.

Wat voor led-armatuur past bij mijn situatie?

Zoals u heeft kunnen lezen is dus niet elk led-armatuur geschikt voor elke situatie. Soms kan dit zelfs de levensduur van de lichtbron en/of het armatuur beïnvloeden. LuxImprove helpt u graag om te kijken welke led-armaturen en/of led-lichtbronnen geschikt zijn voor uw verlichtingsvraagstuk. Neem contact op met één van onze lichtadviseurs of vraag een lichtscan aan.

Heeft u een prangende vraag? Stel hem direct door het chatvenster rechtsonder te gebruiken!