De 9 grootste trends in de verlichting industrie

Blog

Wat zijn momenteel de grootste trends in verlichting? Welke richting gaat de verlichtingsindustrie op? In dit artikel bespreken we negen trends in de verlichtings-branche.

1. Ingebouwde lichtbronnen

Led-lichtbronnen hoeven niet vaak vervangen te worden. Zodoende zijn ingebouwde lichtbronnen meer regel dan uitzondering, maar wat er als toch een led uitvalt? Wat als er een betere led op de markt verschijnt? De geïntegreerde leds zijn niet afzonderlijk te vervangen. Gaan we in de toekomst vervangbare led-bronnen zien, of zet de trend van geïntegreerde leds zich door?

2. Connectiviteit en smart lighting

Smart. Connected. Noem het maar op. Nu led-verlichting steeds meer de norm wordt is de volgende stap het verbinden van verlichting via slimme aansturing. Dimmers en sensoren zijn er al geruime tijd, de uitdaging ligt in de apparatuur op slimme wijze met elkaar te laten samenwerken. Connectiviteit hangt samen met het volgende item van de lijst: het Internet of Things.

3. Internet of Things

Heeft u al van het internet of things gehoord? Het komt erop neer dat steeds meer apparaten verbonden zijn met het internet. Niet alleen uw laptop en smartphone hebben WiFi, inmiddels hebben zelfs wasmachines en koffiemachines toegang tot het internet. Verlichting verbinden met het internet is een logische, volgende stap. Lampen vindt u immers al overal, het is nu nog een kwestie van data verbinding.

4. Weg met led-drivers?

Drivers zijn regelmatig de zwakke schakel als het om led-verlichting gaat. De led-chips en armatuur zelf gaan lang mee, maar de driver kan weleens problemen geven. Als gevolg zijn sommige leveranciers afgestapt van led-drivers. In plaats daarvan maken zij gebruik van ‘Power-over-Ethernet’. Dat wil zeggen dat de lampen worden aangesloten op een ethernet-kabel (netwerkkabel), waardoor een driver overbodig is.

5. Draadloze verlichting

Steeds meer apparatuur wordt draadloos. Verlichting zal hierop geen uitzondering zijn. Dankzij draadloze verlichting kunt u eenvoudig uw lampen aansturen via uw mobiel of tablet. Wellicht dat u binnenkort ook uw verlichting op deze wijze bedient?

6. Verlichting en gezondheid

Goede werkplekverlichting kan de productiviteit op positieve wijze beïnvloeden. Led-verlichting wordt steeds meer en meer ingezet met als doel om de gezondheid positief te ondersteunen. Dit gebeurt onder andere door verlichting die gedurende de dag wijzigt qua felheid en kleurtemperatuur, om zodoende overeen te komen met de natuurlijke cyclus van de zon. Lees ook ons artikel over ‘Positieve effecten dynamisch licht voor ouderen’.

7. Nieuwe materialen

Dankzij de opkomst van nieuwe materialen is het nu mogelijk om in plaats van blauwe led’s gebruik te maken van paarse led’s. Niet alleen zou de kleur helderder moeten zijn van paarse led’s, ook de levensduur en efficiëntie is beter. Is het slechts een kwestie van tijd voordat witte led’s, die blauwe chips, gebruiken zullen verdwijnen van de markt?

8. Nieuwste toepassingsgebieden van led

Inmiddels zien we led-verlichting terug in bijna alle toepassingsgebieden. Zelfs industrieën met een langere acceptatietijd zijn inmiddels overgestapt op led-verlichting. Maakt u nog gebruik van conventionele tl-verlichting op kantoor, of bent u ook overgestapt naar het duurzamere alternatief: led-tl?

9. Kiezen voor kwaliteit

Nu led-verlichting steeds vaker wordt opgenomen als standaard voor verlichting wordt er meer gekozen voor kwaliteit. Waar men voorheen nog probeerde te besparen door voor goedkope alternatieven te kiezen kiest men nu steeds vaker voor hoogwaardige led-verlichting. Het voordeel van kwalitatieve led-verlichting is dat u bespaart op zowel energie- als onderhoudskosten.

Bent u benieuwd hoeveel u kunt besparen door over te stappen op led? Vraag hier uw lichtscan aan!