Wat is een led-driver en waar dient het voor?

Installatie & Techniek

Led’s zijn lichtbronnen met een zeer laag voltage die een constante DC stroomsterkte nodig hebben om optimaal te branden. Led’s zijn gevoelig voor fluctuaties in voltage, meer voltage betekend meer licht, maar de levensduur gaat hierdoor drastisch achteruit. Led’s hebben daarom een driver nodig die zorgt voor een constante stroomsterkte en dat fluctuaties in de spanning (voltage) worden opgevangen.

“Een Led driver is een voeding voor LED systemen, net zoals een ballast gebruikt wordt voor TL verlichting”

Led drivers geven veelal een constante voltage (normaliter 10V, 12V of 24V) of een constante stroom type (350mA, 700mA en 1A). Daarnaast zijn er drivers die speciaal afgesteld zijn voor een specifieke led lichtbron of een combinatie van led-lichtbronnen.