Tennisbaan verlichting: overstappen naar led, of niet?

Blog

Is uw tennisbaan verlichting toe aan vervanging? Waar moet u op letten bij de aanschaf van nieuwe armaturen? En wanneer is het tijd om over te stappen naar led-verlichting voor uw tennisbaan?

Vervangen van tennisbaan verlichting: conventioneel of led?

Als u de huidige tennisbaanverlichting gaat vervangen loont het om u te verdiepen in de voordelen van led-verlichting. Immers, hiermee kunt u veel besparen. Uit onderzoek is gebleken dat de energiekosten vaak hoog zijn bij sportverenigingen. Logischerwijs is het zinnig om u te verdiepen in de voor- en nadelen van led-verlichting voor uw tennisbanen.

Laten we eerst eens de voordelen van conventionele verlichting onder de loep leggen. De aanschafkosten van conventionele sportveldverlichting zijn lager dan led-sportveldverlichting. Plus, de ontwikkeling van conventionele sportveldverlichting ligt nagenoeg stil – u weet dus dat er niet over een paar jaar een nóg zuinigere, conventionele armatuur zal verschijnen. Daarentegen blijft led zich nog steeds verder ontwikkelen, dus wanneer is hét moment om over te stappen?

Led-sportveldverlichting daarentegen is duurder in aanschaf. Of toch niet? Als u namelijk naar het gehele plaatje kijkt (aanschafkosten, onderhoudskosten, levensduur, etc.) dan zult u al snel opmerken dat led op de lange termijn vele malen kostenefficiënter is.

Led-verlichting voor sportverenigingen levert gemiddeld genomen een energiebesparing van 30% tot 40% op. Lumen-watt verhoudingen van 150 lumen per Watt zijn niet ongehoord.

Daarbij is het voordeel van led-verlichting dat de lampen gelijk branden op volle sterkte, er is dus geen opwarmtijd.

Led-verlichting voor uw tennisbaan is – zoals u zult begrijpen – dus zeker op de lange termijn de meest logische oplossing.

De voordelen van led tennisbaanverlichting

• Lage energiekosten: Bespaar tot wel 50% door over te stappen op led.
  • Geen warming-up: de lampen branden direct op volledige sterkte.
  • Minder lichtverspilling: minder lichthinder voor omwonenden.
  • Eenvoudige aansturing: makkelijk te dimmen, enkel licht laten branden bij de velden die in gebruik zijn.
  • Onderhoudsvriendelijk: led-verlichting heeft weinig onderhoud nodig en gaat bovendien tot wel 4x zo lang mee als conventionele verlichting.

Tevens is er een aantrekkelijke subsidieregeling voor sportverenigingen die overstappen op led-verlichting – daarover straks meer.

Waarom is verlichting bij tennisbanen zo belangrijk?

Goede verlichting is onmisbaar bij uw tennisbanen. Hiermee wordt het bijvoorbeeld aantrekkelijker voor uw leden om in de avond te tennissen. Immers, als het schemert of al donker is, is een aankomende tennisbal makkelijker te missen dan overdag. Het zou zonde zijn als hierdoor de sport minder goed beoefend kan worden en met minder plezier.

Duurzame led-tennisveld verlichting zorgt ervoor dat het lijkt alsof er overdag wordt gespeeld. Zodoende is dit een ideale oplossing om uw leden ’s avonds te laten tennissen – zonder hinder.

Led-verlichting op uw tennisbaan: hoe gaat het in de praktijk?

Mocht u met uw vereniging wensen over te stappen op led, dan zijn dit de stappen die gezet worden:

1.Lichtscan op locatie

Eerst wordt middels een professionele lichtmeting uw huidige verlichtingssituatie in kaart gebracht. Op basis van de lichtmeting wordt een adviesrapport opgesteld met lichtberekeningen voor de verlichting op het veld. U krijgt direct inzicht in de besparingsmogelijkheden middels de meegeleverde besparingscalculaties.

2.Lichtplan op maat

U ontvangt vervolgens een lichtplan op maat, inclusief (3D-)sfeerimpressie en een projectering. Dit geeft u direct inzicht in de lichttechnische aspecten van de aangeboden verlichting. Voldoende licht en een goede gelijkmatigheid zijn onderdeel van een goed lichtplan. Uiteraard alles volgens de nieuwste normeringen!

3.Scherpe offerte

Op basis van het lichtplan en de lichtscan wordt een scherpgeprijsde offerte aangeboden. Hierin worden de kosten voor de armaturen en installatie afzonderlijk opgenomen. Helder en duidelijk!

4.Technische schouwing

De offerte wordt aan u gepresenteerd. Indien u akkoord gaat wordt een technische schouwing verricht om te controleren of de offerte technisch én financieel haalbaar is.

5.Montage en programmering

Er wordt gestart met het inplannen, monteren en programmeren zodra de offerte akkoord is en uit de technische schouwing geen additionele punten naar voren zijn gekomen.

Investeringskosten en subsidie

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een subsidieregeling Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties (EDS) tot stand laten komen welke zich richt op sportverenigingen en sportstichtingen die willen verduurzamen. Met deze subsidie kunt u investeren in energiebesparende oplossingen, waaronder energiezuinige led-verlichting.

Bel vrijblijvend naar +31 (0)113 60 31 18 of mail naar info@luximprove.com om te informeren naar prijzen voor duurzame led-sportveldverlichting voor uw tennisbaan.