Waar staat CCT voor en wat heeft het met de kleurtemperatuur van led te maken?

Installatie & Techniek

Als er gesproken wordt over de kleurtemperatuur van een led-lichtbron dan komt of de term kelvin voorbij, of CCT. Kelvin is reeds bekend als indicator voor temperaturen. De kleurtemperatuur van licht is niet de werkelijke temperatuur van de oppervlakte. Het licht van bijvoorbeeld een gloeilamp is warmtestraling, de lamp benadert een ideale “black-body spectrum”, dus de kleurtemperatuur is in wezen de temperatuur van het filament.

Kleurenspectrum Kleurtemperatuur Kelvin

Wat is een Black Body Spectrum, en waar dient het voor?

Er wordt dus gesproken over een zogenaamd Black Body Spectrum. Technisch gezien verwijst de temperatuur van een lichtbron naar het licht dat afstraalt van een voorwerp dat geen licht kan absorberen. Dus een zwart lichaam. Wanneer deze verhit wordt tot het punt van gloeien dan komt hier een kleurtemperatuur uit die in graden K (Kelvin) wordt aangeduid. Naarmate een zwart lichaam heter wordt, verandert de kleur die uitgezonden wordt door een reeks kleuren, van rood naar oranje naar geel, van wit naar blauw. Dit is vergelijkbaar met een stuk ijzer dat wordt verwarmd door een ijzersmit.

CIE 1931 Kleurenspectrum Led-verlichting Black Body

De reeks kleuren beschrijft een curve binnen het kleurenspectrum. Deze kleuren zijn door de Comission on Illumination (CIE) in een kleuren diagram gedefinieerd om de verschillende kleurtemperaturen zichtbaar te maken. Deze veranderingen in kleur zijn geplaatst in een zogenaamde curve. De Black Body Curve.

De overstap naar CCT voor led-verlichting

Led-verlichting, maar ook fluorescentielampen, zenden licht hoofdzakelijk uit door andere processen dan thermische straling. Dit betekent dat de straling niet de vorm van een Black Body Spectrum volgt. Daarom is er aan deze bronnen een zogenaamde “Correlated Color Temperature (CCT)” toegewezen.

Letterlijk betekend dit dat een kleurtemperatuur in verband staat met de Kelvin van een gloeilamp

CCT is de kleurtemperatuur van een “Black Body Spectrum” die voor het menselijke perceptie het meest overeenkomt met het licht van de lamp.

Spectrale analyse van zichtbaar licht maakt het daarom mogelijk om kleurtemperaturen te definiëren voor “niet gloeiende” lichtbronnen als CCFL (TL-verlichting) en Led. De daadwerkelijke temperatuur van een led-lichtbron bij 2700k is ongeveer 80° Celsius, terwijl deze dezelfde kleur geeft als een gloeidraad verwarmt tot een temperatuur van 2700K.

Afwijkingen in CCT in relatie met Kelvin

Omdat de kleurtemperatuur van led-lichtbronnen die van een gloeilamp evenaart betekend het dat er altijd fluctuaties zijn, of beter gezegd een tolerantie van de afwijking waar binnen de kleuren mogen afwijken om alsnog als bijvoorbeeld 2700K of 3000K te worden omschreven.

Variaties die langs het Black Body Spectrum liggen, laten een lichtbron er roder of blauwer uitzien (warmer of kouder). Variaties boven en onder de curve zorgen ervoor dat een lichaam groener of roze lijkt.

Hoe beter de kwaliteit van led-verlichting, hoe minder de verschillen t.o.v. de Kelvin kleurtemperatuur en hoe minder verschil er onderling is tussen producten (MacAdams Step).