Welke soorten fittingen zijn er?

Veelgestelde vragen

Niet iedere lamp past in elk armatuur en niet iedere lamp heeft dezelfde fitting.

E14 en E27 fitting

De twee meest voorkomende fittingen in Nederland en België zijn de E14 en E27 fitting. Deze twee fittingen zijn ook wel bekend onder de namen dunne en dikke/normale fitting. De letter ‘E’ is een aanduiding voor Edison-schroefdraad, genoemd naar de uitvinder Thomas Edison. Het getal achter de ‘E’ staat voor de breedte (diameter) van de schroefdraad. Zo heeft een E14 fitting dus een diameter van 14 mm.

GU10 en GU5.3 fitting

Een andere bekende en veelvoorkomende fitting is een GU10 fitting. Deze wordt voornamelijk gebruikt voor spots en heeft een zogenaamde bajonetsluiting. De letters GU staan als aanduiding voor Bipin-voet of steekvoet. Het getal achter GU geeft het aantal diameter van de fitting aan. Een GU10 wordt veelal gebruikt in combinatie met hoog volt. Wanneer er sprake is van een lage voltage wordt er eerder gekozen voor een spot met een GU5.3 fitting. Deze steekvoet fitting bestaat uit twee pinnen in plaats van een bajonetsluiting en staan 5,3 mm uit elkaar.

G53 fitting

De AR111 led-lamp beschikt standaard over een G53 fitting. Deze steekfitting is makkelijk te herkennen doordat de contactdelen 53 mm uit elkaar staan. Tl-buizen beschikken weer over een andere fitting, namelijk een t5 of t8 fitting. Het grootste verschil tussen deze twee is de dikte, maar ook de (elektronische) starter en de elektronica vormen een verschil. De t8 fitting komt het meeste voor bij tl-buizen.

Vrijblijvend lichtadvies nodig?

Heeft u vragen omtrent led-verlichting? Schroom niet om contact met ons op te nemen, of stel direct uw vraag via het chatvenster rechtsonder.