Wat is retrofit?

Veelgestelde vragen

Spreekt men over retrofit dan betekent dit het aanpassen van bestaande apparatuur naar hedendaagse moderne standaarden. Vooral op het gebied van verlichting kan het op het eerste gezicht een kostenefficiënte manier zijn om verlichting te vernieuwen, maar hier kleven wel enkele nadelen aan vast.

Waarom kiezen voor retrofit?

Retrofit wordt meestal overwogen om oudere, inefficiënte lampen te vervangen door een energie efficiënter alternatief als led-verlichting, zonder het armatuur in zijn geheel te vernieuwen.

In dit geval kan een TL‐lamp (fluorescentielamp) of een PL-S / PL-C lamp met dezelfde lampvoet en lengtemaat worden vervangen voor led.

Voordat u retrofit in overweging neemt dient u rekening te houden met de technische staat van het armatuur. Het kan zo zijn dat de bedrading verouderd is en de lenskap vergeeld. Daarnaast kan het zo zijn dat uw huidige verlichting te dimmen valt, met led kan dit niet altijd één-op-één worden overgezet.

De nadelen van retrofit led-verlichting

Retrofit is de goedkoopste manier om over te stappen naar led-verlichting. Echter kleven hier wel een aantal nadelen aan:

• Door de compacte vorm van retrofit lichtbronnen kan er alleen een kleine en kwalitatief mindere driver worden toegepast. Dit heeft direct invloed op de levensduur (LB-norm), het flikkerpercentage en het aantal schakelingen.
  • Door de compacte vorm kan de warmte die de lichtbron ontwikkelt niet goed weg van de leds en elektronica, wat de levensduur nadelig beïnvloed.
  • Bij retrofit wordt de spiegelreflector van het bestaande armatuur vaak niet benut. Dit heeft invloed op het lichtbeeld en de spreiding waardoor luxwaarden en gelijkmatigheid van de verlichting vaak omlaag gaan.
  • Veel retrofit lichtbronnen zoals led tl en led PL zijn gemaakt om te plaatsen op de bestaande elektronica in het armatuur. Deze elektronica blijft hierdoor stroom verbruiken maar kan ook kapot gaan waardoor je de led-lichtbron niet meer kunt gebruiken en dus opnieuw moet investeren.
  • Op retrofit lichtbronnen zit geen EIA subsidie.
  • De technische levensduur van retrofit lichtbronnen ligt rond de 4-6 jaar. Hoogwaardige led-armaturen hebben bijna de dubbele levensduur.
  • Door gebruik te maken van retrofit lichtbronnen komt de CE-normering van het armatuur te vervallen.

Wanneer kunt u wel kiezen voor retrofit?

• Wanneer de verlichting slechts 3 tot 5 jaar dient mee te gaan
  • Situaties met weinig branduren.
  • Waar geen kantoorwerk of machinale werkzaamheden plaatsvinden. Ook in ruimtes waar mensen werken die gevoelig zijn (migraine, hersenafwijking) voor flikkering van het licht raden we retrofit af.