Wat is kleurtemperatuur?

Installatie & Techniek

Wanneer u op zoek bent naar de juiste led-verlichting om uw conventionele verlichting te vervangen moet u zich afvragen welke kleurtemperatuur het beste bij uw situatie past. Met temperatuur bedoelen we niet hoe warm de lamp wordt, maar of de kleur warm of koud oogt.

Kelvin

De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Hoe lager het aantal Kelvin, hoe ‘warmer’ en geler het licht. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe ‘kouder’ en witter het licht.

Gloeilampvervanger

Als u op zoek bent naar een alternatief voor gloeilampen dan kunt u het beste kiezen voor een led-lamp met 2700K. Deze extra warm witte kleur zorgt voor hetzelfde sfeervolle en zachte licht zoals u dat gewend bent van een gloeilamp, maar met een veel lager verbruik en warmte afgifte als voorheen.

Halogeenvervanger

Halogeenverlichting heeft iets witter licht dan een gloeilamp. Dit varieert vaak tussen de 2700K en 3000K en is afhankelijk van het type halogeenspot. Binnen ons assortiment bieden wij voor iedere situatie de juiste led-verlichtingsoplossing aan.

TL-verlichting

Indien u op zoek bent naar een vervanger voor uw ouderwetse tl-verlichting dan stuit u veelal op led tl-verlichting met een hogere kleurtemperatuur. Deze hogere kleurtemperatuur zorgt voor een actieve houding en een verhoogde concentratie van de medewerkers. Led tl-buizen worden aangeboden met een kleurtemperatuur van 6500K, wat gelijk is aan daglicht. Veelal wordt er gekozen voor een tussenoplossing van 4000K of 5000K. Dit is een neutraal witte kleur die een fris en prettig lichtbeeld geeft.

Heeft u nog vragen over welke verlichting het meest geschikt is in uw situatie? Neemt u dan contact op of vraag een vrijblijvende lichtscan aan.