Wat is de levensduur van led-verlichting?

Veelgestelde vragen

De levensduur van led-verlichting is vele malen langer dan dat van conventionele verlichting zoals gloei- en halogeenlampen. Hoe lang gaat een led-lamp nou daadwerkelijk mee en hoe wordt de levensduur bepaald?

Factoren die van invloed zijn op de levensduur en betrouwbaarheid

In vergelijking tot conventionele lichtbronnen raken led-lichtbronnen vrijwel zelden defect. In de praktijk is het zelfs zo dat leds gedurende hun levensduur vrijwel onderhoudsvrij zijn. De uiteindelijke levensduur van een led-product is echter wel sterk afhankelijk van een aantal factoren.

Omgevingstemperatuur led

Een belangrijke factor in de levensduur van led-verlichting is de omgevingstempratuur waarin de lichtbron gebruikt wordt. Hoe hoger de tempratuur in de ruimte waar de led-lamp gebruikt wordt, hoe lastiger het wordt om warmte weg te krijgen van de elektronica. Andersom heeft de omgevingstempratuur natuurlijk ook zo zijn invloed op de levensduur. Hoe lager de temperatuur in de ruimte waar de led-lamp gebruikt wordt hoe langer de levensduur van de lichtbron en hoe helderder deze brand.

Stroomverbruik

Led-lichtbronnen kunnen binnen een bepaald stroombereik gebruikt worden. Hoeveel dit is, is afhankelijk van de soort led-lamp. Hoe lager de stroom, hoe minder energie er wordt verbruikt en des te lager ook de warmte productie. Een lagere stroom heeft dus een positief invloed op de levensduur van een led-lamp. In het artikel over led-drivers wordt verder uitgelegd hoe belangrijk een stabiele stroomsterkte is voor de levensduur van led.

Vochtigheid omgeving leds

Led-verlichting zelf is robuust, nagenoeg onbreekbaar en bestand tegen trillingen. Vocht daarentegen is een probleem voor de metalen delen, verbindingen en elektronische componenten van de led-module. Indien er sprake is van een vochtige omgeving is het belangrijk om voor een led-oplossing te kiezen die bestand is tegen dit soort invloeden. Dit wordt aangegeven door middel van IP-waardes. LuxImprove levert een divers aanbod van binnen- en buiten verlichting en biedt voor iedere situatie de juiste oplossing.

Lichtadvies nodig?

Heeft u vragen omtrent led-verlichting? Onze lichtexperts helpen u graag! Neem contact met ons op, of stel direct uw vraag via het chatvenster rechtsonder.