Wat betekent de powerfactor van led-verlichting?

Installatie & Techniek

Vaak komt u het woord power factor tegen wanneer u op zoek bent naar led-verlichting. Wat is precies deze powerfactor?  Wat heeft het voor effect op het verbruik en de kwaliteit van de desbetreffende led-verlichting?

Werkelijk vermogen (P) versus het schijnbaar vermogen (Ps)

De power factor geeft kort gezegd de relatie tussen het werkelijk vermogen en het schijnbaar vermogen weer. Wat dat betekent, is dat het schijnbare vermogen niet aantoonbaar is op de kWh-meter.

Elektronische apparatuur, waaronder led-verlichting, met een lage powerfactor verbruiken op de kWh-meter niet meer vermogen dan wordt aangegeven. Wel wordt er extra stroomverbruik gecreëerd, zogeheten blindstroom. Deze blindstroom is te meten middels slimme meters, hiermee krijgt u inzage in het daadwerkelijke energiegebruik van uw lamp.

Wat is blindstroom en wat doet het?

Kortweg komt het erop neer dat blindstroom betekent dat er meer stroom door een led-lamp loopt, dan de hoeveelheid stroom die daadwerkelijk gebruikt wordt.

De vorm van spanning en stroom verandert door aanwezigheid van omvormers of gelijkrichters, zoals in voedingen en led-lampen. Het gevolg is dat stroom en spanning niet meer tegelijkertijd hun minimum en maximum bereiken. Het resultaat: niet alle energie die in de stroom zit wordt eruit gehaald.

Wat is een power factor?

Een power factor rond de waarde één is wenselijk, dit betekent dat er geen blindstroom ontstaat. Voor de power factor geldt, hoe lager, hoe slechter. De power factor houdt ook rekening met de vorm van de spanning en stroom. Als deze niet sinus-vormig is – dat wil zeggen, golf-vormig -, dan resulteert dat in meer stroom dan dat het opgegeven verbruik.

Wat betekent blindstroom voor mijn verbruik?

Bij kleingebruikers wordt niet altijd blindstroom in rekening gebracht, bij grootgebruikers veelal wel. U kunt besparen op uw energierekening door blindstroom te verminderen. Dat begint met in kaart brengen van uw werkelijke energieverbruik.

Met een goede energiemeter is het extra verbruik makkelijk te meten. U krijgt daarmee inzage in uw werkelijke energieverbruik. Zonder het gebruik van een goede energiemeter blijft blindstroom veelal onopgemerkt. Behalve bij uw netbeheerder. Die is vaak genoodzaakt om de transportkosten van deze extra stroom in rekening te brengen.

Blindstroom voorkomen

Om blindstroom te voorkomen kunt u onder andere uw blindstroom-veroorzakende appratuur vervangen voor apparatuur met een betere power factor. Een goede vuistregel is dat de powerfactor minimaal 0,85 of hoger moet zijn. Het liefst koopt u led-verlichting met een power factor waarde van 0,9 of hoger.

Lichtadvies nodig?

Wij helpen u graag met uw vragen omtrent led-verlichting. Neem contact met ons op, of stel direct uw vraag via het chatvenster rechtsonder.