Overstappen naar led voor uw voetbalveld verlichting – 7 voordelen

Blog

Veel voetbalverenigingen hebben te maken met teruglopende financiële middelen door dalende sponsor- en contributie-inkomsten en lagere kantinebestedingen.

Daar komt bij dat voetbalverenigingen hebben te kampen met oplopende exploitatiekosten door veroudering van de accommodatie, gestegen energietarieven en verouderde verlichting.

Het is dan ook enorm interessant om als sportvereniging te onderzoeken hoeveel er bespaart kan worden door over te stappen op led-verlichting. In dit artikel vergelijken we conventionele verlichting met led-verlichting, zodat u beslagen ten ijs komt voordat u uw huidige verlichting laat vervangen.

Vervangen van voetbalveld verlichting: led of toch conventioneel?

Hoeveel kunt u besparen? Om in kaart te brengen of verduurzaming voor uw voetbalvereniging zinvol is, is het allereerst belangrijk dat u inzicht heeft in uw jaarlijkse kosten op het gebied van gas, water en elektriciteit. Inzicht in deze zaken helpt om duurzaam te denken en handelen.

Voordelen van goede verlichting bij het voetbalveld

Er zijn meerdere redenen om te kiezen voor led-sportveldverlichting. Eén van de bekendste voordelen is de energiebesparing, maar er schuilt nog veel meer achter led-verlichting.

1. Energiebesparing

Veel sportverenigingen hebben te maken met hoge energiekosten. Logischerwijs is led hier erg aantrekkelijk. De terugverdientijd van de led-verlichting wordt bepaald aan de hand van de energiebesparing, levensduur en aanschafkosten. Gemiddeld genomen besparen sportverenigingen minstens tussen de 30% en 40% door over te stappen naar led.

2. Minder onderhoud

De binnenzijde van conventionele verlichting raakt snel vervuilt, onder andere door de vele warmte die deze lichtbronnen afstoten. Gemiddeld genomen moeten conventionele sportverlichting armaturen elke 2,5 jaar worden schoongemaakt. Vaak zijn dan de lichtbronnen ook aan vervanging toe – bij led is dat overigens wel anders, daarover straks meer.

Het onderhoud en vervangen van de lampen vergt veel tijd. Dat brengt kosten met zich mee. Led-armaturen behoeven na installatie vrijwel geen onderhoud. Vaak zijn de behuizingen stofdicht en de led’s stoten nauwelijks warmte af.

3. langere levensduur

Hoelang gaat een led-sportveldverlichtingsarmatuur mee? Dit is mede afhankelijk van het armatuur, led-chip en driver.

Goedkoop is vaak duurkoop – ook in het geval van sportveldverlichting. Het zou zonde zijn als u investeert in led-verlichting en de verlichting het te vroeg begeeft, waardoor de terugverdientijd niet wordt gehaald.  Let daarom ook, naast de opgegeven levesnsduur, op de LB-normering welke het armatuur heeft.

Gemiddeld genomen gaan led-armaturen voor sportveldverlichting minstens 50.000 branduur mee. De meeste armaturen hebben een temperatuur-resistentie van +60 tot -40, zodat het Nederlandse weer niet nadelig van invloed is op de levensduur van de lampen.

4. Hogere lichtkwaliteit

U wilt niet dat er hinder ontstaat als gevolg van te weinig licht of een onregelmatige lichtsterkte. Daarnaast is ook de lichtkeur van belang, een hogere lichtkleur (bijvoorbeeld rond de 5000K) schijnen beter te zijn voor het leveren van sportprestaties. Daarnaast is een goede gelijkmatigheid van belang, liefst gemiddeld rond de 0,7. Uw led-leverancier kan Dialux gebruiken om de gelijkmatigheid en de juiste hoeveelheid lux op het veld inzichtelijk te maken.

5. Subsidiemogelijkheden

Een ander voordeel van led-verlichting voor uw voetbalvereniging is de mogelijkheid tot subsidie. Hierdoor kunnen de aanschafkosten verder worden verlaagd en zodoende de terugverdientijd ingekort. Heeft u vragen over subsidie voor led-sportveldverlichting? Schroom niet om contact op te nemen.

6. Direct gebruiken

Led-verlichting springt direct aan en kan branden op vol vermogen. Dus geen opwarmtijd en geen pieken in het stroomverbruik. U kunt meteen gebruik maken van de volle lichtsterkte.

Tevens is er ook geen afkoelperiode. Dus als iemand per ongeluk de verlichting uitschakelt kunt u deze moeiteloos direct weer aanzetten – met conventionele verlichting is dat niet het geval.

7. Dimbaar

Moeiteloos schakelen van trainingsverlichting naar wedstrijdverlichting? Met led-sportveldverlichting voor uw voetbalveld is dat mogelijk. Door bovendien gebruik te maken van dimfuncties kunt u logischerwijs nog meer besparen op uw energiekosten.

Conventionele voetbalveld verlichting of led voetbalveld verlichting?

Met de blik op de toekomst is het verstandig om nu over te gaan naar duurzame led-verlichting. U profiteert dan in veel gevallen van de subsidieregeling omdat u duurzame maatregelen treft. Daarbij is de lichtkwaliteit beter, gaat de verlichting langer mee én u bespaart op onderhouds- en energiekosten.

De verlichting vervangen voor led

Indien u wenst over te stappen naar duurzame led-verlichting voor uw voetbalvereniging volgen er een aantal stappen:

1. Lichtscan op locatie

Middels een lichtmeting wordt uw huidige verlichttingssituatie helder in kaart gebracht. Hierna wordt de lichtmeting omgezet tot een adviesrapport met lichtberekeningen voor de verlichting op het veld. Hiermee krijgt u inzicht in de besparingsmogelijkheden via de meegeleverde besparingscalculaties.

2. Lichtplan op maat

Hierna volgt een lichtplan op maat, inclusief (3D-)sfeerimpressie en een projectering. Hiermee heeft u direct inzicht in de lichttechnische aspecten van de aangeboden verlichting. Onder andere wordt rekening gehouden met gelijkmatigheid en voldoende lich op het voetbalveld.

3. Offerte

Op basis van de lichtscan en het lichtplan krijgt u een offerte aangeboden. De kosten voor de led-armaturen en installatie zijn afzonderlijk opgenomen.

4. Technische schouwing

Indien u akkoord gaat met de technische schouwing wordt een technische schouwing uitgevoerd om te controleren of de offerte technisch en financieel haalbaar is.

5. programmering en montage

Vervolgens wordt gestart met het inplannen, monteren en programmeren zodra de offerte akkoord is.

Prijzen en subsidie

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een subsidieregeling Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties (EDS) tot stand laten komen welke zich richt op sportverenigingen en sportstichtingen die willen verduurzamen. Met deze subsidie kunt u investeren in energiebesparende oplossingen, waaronder energiezuinige led-verlichting.

Bel vrijblijvend naar +31 (0)113 60 31 18 of stuur een mail naar info@luximprove.com om te informeren naar prijzen.