IP-waarde van een led-lamp, wat betekent dat?

Veelgestelde vragen

De letters IP in IP-waarde staan voor Ingress Protections (Ook wel eens International Protection genoemd). De IP-waarde van een led-lamp zegt iets over de beschermingsgraad van het product tegen invloeden van buitenaf. Hoe hoger de IP-normering, hoe beter het product beschermd is.

Achter de letters IP staan twee cijfers vermeld. Hiermee wordt de beschermingsgraad aangeduid. Het eerste cijfer geeft de mate van bescherming tegen vaste stoffen aan. Het tweede cijfer geeft de mate van bescherming tegen vloeistoffen (vocht) aan.

Bescherming tegen het binnendringen van vaste voorwerpen en stof

• IP 0*Geen bescherming
  • IP 1*Grote voorwerpenBescherming tegen toevallige, oppervlakkige aanraking met de hand. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 50mm.
  • IP 2*Middelgrote voorwerpenBescherming tegen aanraking met de vinger. Aanraakveilig enkel voor meetapparaten. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 12mm.
  • IP 3*Kleine voorwerpenBescherming tegen aanraking met een werktuig. Aanraakveilig enkel voor meetapparaten. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 2,5mm.
  • IP 4*Spitse voorwerpenBescherming tegen aanraking met een werktuig. Beschermd tegen aanraking met een draad. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 1mm.
  • IP 5*StofbeschermingAanrakingsveilig doordat de behuizing geheel dicht is. Geen volledige bescherming tegen stof, maar wel voldoende om de goede werking niet te hinderen.
  • IP 6*StofvrijAanrakingsveilig doordat de behuizing geheel dicht is. Volledige bescherming tegen stof.

Bescherming tegen vocht en water

• IP *0Geen
  • IP *1Drupdicht Type 1Geen schade indien onderhevig aan verticale druppels
  • IP *2Drupdicht Type 2Geen schade indien druppels vallend onder een hoek van 15º
  • IP *3SpatdichtGeen schade indien besproeid (10L/min) onder een hoek van -60º tot 60º
  • IP *4PlensdichtGeen schade indien besproeid (10L/min) onder alle hoeken
  • IP *5SproeidichtGeen schade indien besproeid (12L/min) onder alle hoeken
  • IP *6WaterbestendigGeen waterindringing indien bespoten (100L/min) onder alle hoeken
  • IP *7DompeldichtGeen waterindringing indien ondergedompeld (30 min, 1 mtr)
  • IP *8Waterdicht Blijft bruikbaar onder water, onder opgegeven omstandigheden
  • IP *9VochtdichtBlijft bruikbaar bij een vochtigheidsgraad van meer dan 0% of besproeien onder hoge druk.

Niet elke led-lamp is geschikt voor elke situatie. Soms kan dit zelfs de levensduur van led sterk beïnvloeden. Neem ten alle tijden contact op met LuxImprove voor de lichtbron die het beste bij u past.