Hoe vervang ik tl-verlichting voor led-tl met een starter?

Installatie & Techniek

Ouderwetse tl-verlichting vervangen voor led is zeer eenvoudig en kunt u gemakkelijk zelf doen. Vaak is deze tl-verlichting één-op-één te vervangen. Dankzij deze retrofit oplossing kunt u snel besparen op uw energiekosten. Hoe het vervangen van led-tl in zijn werk gaat leggen wij graag aan u uit.

Hoe herken ik ouderwetse tl-verlichting?

Voordat u start met installeren van de verlichting is het belangrijk om te weten of u gebruik maakt van conventionele tl-verlichting of hoogfrequente (HF) tl-verlichting. Conventionele tl-verlichting herkent u aan de starters en magnetische VSA in het armatuur. Vaak zit de starter in de zijkant van het armatuur of net achter de tl-buis. Hoe dan ook, vanaf de buitenkant ziet u deze starter altijd zitten. HF tl-verlichting is nieuwer dan conventionele tl. Een armatuur met HF tl heeft geen starter en beschikt over een elektronische VSA. Nu kunt u bepalen wat voor tl-verlichting u heeft hangen.

Conventionele tl vervangen voor led

Conventionele tl-verlichting is gemakkelijk één-op-één te vervangen voor led. Ongeacht de lengte van de tl-buis volgt u de volgende stappen. Schakel voordat u gaat beginnen de elektriciteit uit. Haal de oude tl-buis en starter uit het armatuur en plaats de meegeleverde led-starter en led-buis. Vervolgens schakelt u de elektriciteit weer in. Herhaal deze stappen totdat u alle tl-buizen hebt vervangen voor led. De led-starter zorgt ervoor dat de VSA automatische wordt uitgeschakeld.

Hoogfrequente tl vervangen voor led

Wanneer u hoogfrequente (HF) tl wil vervangen voor led dient u een kleine aanpassing te maken aan het armatuur. Schakel de elektriciteit uit voordat u begint met ombouwen. Haal de oude HF tl-buis uit het armatuur en ontkoppel de VSA. Verplaats de Fase en de Nul draad naar één 'voetje'. Plaats de led tl, met het 'voetje' aan de stroomtoevoer kant, in het armatuur en schakel de elektriciteit weer in. Herhaal deze stappen totdat u alle HF tl hebt vervangen voor led. In onderstaand aansluitschema vindt u de stappen voor het verwissellen nogmaals terug.

Led tl aansluiten gaat dus zeer eenvoudig. Dankzij deze retrofit oplossing bespaard u niet alleen op uw energienota, maar ook op de vervangingskosten van licht. Uw investering zal binnen mum van tijd terugverdiend zijn. Heeft u nog vragen over het installeren van led tl-verlichting, neem dan contact op met onze servicedesk.

Aansluitschema hoogfrequente (HF) tl-verlichting voor led-verlichting van LuxImprove