Full spectrum verlichting, wat is het en wat zijn de voordelen?

Installatie & Techniek

De eerste golf van conventionele led-verlichting gaf de voorkeur volledig aan de lumen per watt verhouding. Drastische energieverlaging t.o.v. conventionele gloei- en halogeenverlichting was de reden om over te stappen naar led-verlichting. Bij de productie van lichtbronnen werd er gekeken naar het maximaliseren van helderheid wat ten koste ging van de kwaliteit.

Nu de markt steeds meer conform kwaliteit beweegt is het haar inhaalslag aan het maken met lichtkwaliteit (CRI), Lichtbehoud (LB-Normering), en Lichtverdeling (MacAdam Steps). De verdere ontwikkeling op het gebied van Full Spectrum Verlichting gooit hier een stapje bovenop naar de ontwikkeling van de perfecte led-lichtbron

Licht en kleuren.

Wat de meetgegevens op basis van lumen niet kunnen weergeven is de visuele ervaring voor de eindgebruiker. Het menselijk oog kan helderheid onderscheiden en hierop de pupil aanpassen zodat het licht comfortabel ontvangen wordt. Het is echter niet mogelijk om dergelijke aanpassingen voor kleurperceptie te ervaren, waardoor bepaalde kleuren gewoonweg niet gedetecteerd kunnen worden als de verlichting deze niet uitzend. Dit is vooral belangrijk bij rode kleuren, zoals die relevant zijn voor de menselijke huid, en hoewel een lichtbron met gebrek aan rode kleuren nog steeds een wit licht kan uitstralen, blijken kleuren onnatuurlijk over te komen, met een vage gloed.

Een hogere kleurechtheid (CRI) dankzij full-spectrum verlichting.

Licht dat omschreven wordt als Full Spectrum Verlichting (Full Spectrum Light) is licht dat het elektromagnetische spectrum dekt van infrarood tot bijna ultraviolet licht. Oftewel alle golflengtes die bruikbaar zijn voor het leven van planten of dieren. Zonlicht wordt als voorbeeld gegeven van full spectrum verlichting.

Full Spectrum Led-verlichting GaN-on-GaN vergelijking

De waarde van Full Spectrum Led-verlichting uit zich niet alleen in meetgegevens. De perceptie van de eindgebruiker moet uiteindelijk oordelen of full-spectrum led-verlichting die volgende stap in kwaliteit geeft die beloofd wordt.

Hiervoor is een proef opgestart door het team van Prof. Houser aan de Penn State Universiteit, hier werden proefpersonen gevraagd om een typische retailomgeving te vergelijken met twee lampen.

• Een standaard led-lamp (CRI= 80 R9 = 0)
  • Een full spectrum led-lamp (CRI= 95 R9 =95)

Uit het onderzoek is gebleken dat er significante voorkeur werd gegeven aan het laatste, zowel in algemene beoordeling van kleurkwaliteit, als voor verschillende specifieke kleuren.

Vergelijking Full Spectrum Led-verlichting