10 voordelen van led-sportveldverlichting

Blog

Wist u dat led-verlichting op ieder sportveld toepasbaar is?

Weet u ook wat de mogelijkheden met led-sportveldverlichting zijn? Wat zijn de voordelen? Hoeveel kunt u als vereniging of club besparen?

Net zo belangrijk: wat zijn de terugverdientijden en subsidiemogelijkheden?

In dit artikel behandelen we enkele led-sportveldverlichting voordelen, van energiebesparing tot aan subsidiemogelijkheden.

1.Besparing

Het meest voor de hand liggende voordeel van led-verlichting is natuurlijk de besparing op energiekosten. Door over te stappen op led-sportveldverlichting kunt u tot wel 60% besparen! Hiermee kunt u direct uw energiekosten verlagen.

Het rendement van led-verlichting is vele malen hoger dan dat van gasontladingslampen. Conventionele sportveldverlichting heeft een rendement van maximaal 110 lumen per Watt. Led-sportveldverlichting kent wel 150 lumen pet Watt! Minder wattage, meer lichtopbrengst dus.

2.Subsidiemogelijkheden

Vanwege het duurzame karakter van led-verlichting is subsidie beschikbaar. Vanuit de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is de subsidieregeling Stimulering bouw en onderhoud van sportaccommodaties (BOSA) tot stand gekomen die zich richt op sportverenigingen en sportclubs die willen verduurzamen. Deze subsidie kunt u gebruiken om te investeren in energiebesparende toepassingen, waaronder led-verlichting.

3.Lichtkwaliteit

Led-verlichting is er in allerlei soorten en maten. Er zijn varianten van led-sportveldverlichting met kleurtemperaturen tot wel 7000K (daglicht). Dit helder, witte licht wordt als erg prettig ervaren tijdens het sporten. Tijdens wedstrijden of trainingen in de avonduren voelt het voor de sporters bijna alsof ze overdag bezig zijn. Ook het publiek geniet dankzij de hoge mate van lichtkwaliteit van een betere ervaring.

4.Eenvoudige installatie

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht kan oude, conventionele verlichting vaak één op één vervangen worden voor led-verlichting. Installatie hoeft niet complex te zijn.

5.Lange levensduur

Led-verlichting voor uw sportvelden gaat vele malen langer mee dan conventionele verlichting. Led gaat tot wel 50.000 branduur mee – dat is gemiddeld genomen zo’n 20 jaar!

6.Lage onderhoudskosten

Naast besparen op energiekosten bespaart u ook op onderhoudskosten. Enerzijds is dit natuurlijk te danken aan het feit dat led-verlichting vele malen langer meegaat. Anderzijds is het ook te danken aan de lage mate van schoonmaak en onderhoud die zijn vereist.

Tevens zijn de vervangingskosten lager, doordat led-sportveldverlichting in sommige gevallen modulair te vervangen is. Niet het gehele armatuur hoeft te worden vervangen: enkel het component dat aan vervanging toe is kan worden omgewisseld.

7.Vermindert strooilicht

Verminder gedoe met de buren: de led-verlichting is eenvoudig uit te zetten op velden die niet worden benut. Heeft u toch onverwachts een extra veld nodig? Geen probleem - zie punt 9.

8.Dimbare verlichting

De lichthoeveelheid is aanpasbaar zodat u altijd de gewenste lichtopbrengst kunt creëren – zonder dat dit ten kostte gaat van de gelijkmatigheid of lichtkwaliteit.

Door actief gebruik te maken van de dim-functionaliteit kunt u nóg meer energie besparen.

9.Direct te gebruiken

In tegenstelling tot conventionele verlichting is er geen opwarmtijd bij led-verlichting. Je kunt dus direct in- en uitschakelen zonde gedoe. U kunt dus eenvoudig enkel de verlichting laten branden bij de velden die daadwerkelijk in gebruik zijn. Zijn er onverwachts meer velden nodig? Geen enkel probleem – led-sportveldverlichting kan zelfs achter elkaar aan- en uitgezet worden zonder problemen.

10.Geen schadelijke stoffen

Led bevat geen schadelijke stoffen, zoals kwik. Daarnaast wordt ook geen schadelijke straling, zoals infrarood of UV-straling gecreëerd. Een ander voordeel is dat led-verlichting weinig tot geen hitte produceren.

U bespaart dus niet alleen op energiekosten, u spaart ook het milieu. Led-lampen zijn verreweg de milieuvriendelijke verlichtingsbronnen die momenteel verkrijgbaar zijn.

Extra: Lichtnormen per sport

Per sport zijn er verschillende verlichtingseisen waaraan voldaan dient te worden. De onderstaande lichtnormen zijn opgesteld door de betreffende sportbond samen met het NOC*NSF en met aanbevelingen van het NSVV (Stichting voor verlichtingskunde).

De lichtnormen zijn afhankelijk van onder andere:

• De snelheid van het spel;
  • De grootte van het speelmateriaal;
  • De afmetingen van het veld.

Zodoende zijn er per sport andere lux-waardes nodig. Vooral in de hogere sportklasses is het vereist om deze lichtnormen na te leven.

Wat kost led-sportveld verlichting?

Informeer naar de prijzen van duurzame verlichting voor sportvelden door te bellen met +31 (0)113 60 31 18 of mail naar info@luximprove.com. Informeer vrijblijvend naar de prijzen en mogelijkheden van led-verlichting voor uw vereniging. Of, maak gebruik van onze live chat (rechtsonder in beeld).

Vraag een besparingscalculatie aan